České nefiltrované a nepasterizované pivo

Máme rádi pivo! Nebo ještě lépe – milujeme pivo. Při nekonečných diskusích o tom, jak které pivo chutná, jak se dělá, či jak by se dělat mělo, co vyprávěli pamětníci o pivech za první republiky a tak všelijak a podobně, jsme náhodou zjistili, že naše heřmanická hospoda má nevyužitý sklep. Jelikož pivo nedělá jen hezké postavy, ale tříbí rovněž intelekt, napadlo nás nacpat do prázdného sklepa celý pivovar. Náš vlastní, heřmanický pivovar, který by vařil naše vlastní heřmanické pivo, jaké nedostanete v Michálkovicích, Praze, New Yorku ani v  Přívoze. Tedy ne anonymní pivo z velkoskladů nadnárodních pivních koncernů, ale vyjímečné pivo s puncem originality, dělané lidskýma rukama, postaru, poctivě, bez marketingových kejklů a chemie, podepsané sládkem, který je z masa a kostí a za své dílo ručí svou pověstí a před pivním bohem svým životem:)

Šlo o jedinou věc, jestli se do sklepa vejdeme se vším potřebným. Povedlo se na milimetry, jak se můžete přesvědčit na vlastní oči. Ve sklepě se nachází varna (varný, rmutovací a scezovací kotel) s kapacitou 250 litrů, spilka s 12 kvasnými nádobami po 250 litrech a v ležáckém sklepě je 24 tanků po 250 litrech, tedy celkem 6 000 litrů. Vaření jedné várky trvá asi 9 hodin, kvašení ve spilce při teplotě 8 °C 7-10 dnů a zrání v tanku v ležáckém sklepě při teplotě 3 °C pak trvá 4-6 týdnů. Do výčepu pouštíme pivo nejkratší možnou cestou přímo z tanku uloženém v ležáckém sklepě. Pro vytlačení piva do pípy používáme speciální plyn Biogon, který zabraňuje oxidaci piva a zároveň jej nepřesycuje kysličníkem uhličitým.

Nezbytným předpokladem kvality piva je čistota, v našem případě až laboratorní. Proto je nedílnou součástí pivovaru sanitační jednotka. Všechny technologické celky – nádoby, potrubí, kotle i míchadla jsou vždy před přípravou a po ní sanitovány a během přípravy si sládek čistotu bedlivě hlídá.

Do výroby našeho piva nevstupuje žáná chemie, nepoužíváme ani pasterizaci ani filtraci, základním zdrojem je heřmanická voda (pochází z Kružberské přehrady), ječné slady z Přerova, chmel ze Žatce a pivovarské kvasnice z Černé Hory. Výsledek stojí za to – stačí ochutnat. Tak na zdraví!